reklama

czwartek, 17 sierpnia 2017

Surówka z kapusty z białej lub szpiczastej

Za każdym razem, kiedy przychodzi mi robić surówkę z kapusty białej, czy szpiczastej dodaję takie składniki, aby  uzyskać co raz to  inną wersję. Tak samo jest z sosem, który w różny sposób modyfikuję dodając lub pomijając niektóre składniki bazowe. Tym razem dodałam zamiast cebuli szczypiorek, paprykę czerwoną, a z sosu wycofałam majonez. Wyszła jak zwykle pyszna surówka, która na pewno znajdzie wielu zwolenników.

Składniki:
1 główka małej kapusty
1/2 papryki czerwonej
1/2 jabłka
garść szczypiorku

Składniki na sos:
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżka miodu
łyżeczka musztardy
3 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić,posypać odrobiną soli i trochę powyciskać.  Marchew, jabłko, paprykę potrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.  Dodać  sos i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Witam, chciałam się dowiedzieć czy mogę dodać Pani bloga do linków na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń