reklama

środa, 16 sierpnia 2017

Schab zapiekany z ziemniakami, cebulą i papryką pod majonezową pierzynką

W zamrażalce znalazłam  4 plastry schabu, na które tak naprawdę nie miałam pomysłu. Po dłuższym zastanowieniu się i przeglądzie  moich przepisów na dotąd przygotowywane potrawy mięsne postanowiłam zrobić zapiekankę. Pisałam już nie jednokrotnie, że u nas zapiekanki mają duże wzięcie, choćby dlatego, że nie trzeba stać przy garach, można je przygotować wcześniej i zawsze się udają. Tym razem też tak było. Zapiekanka wyszła wyśmienita. Mięso soczyste i kruche, a ziemniaki przeszły smakiem cebuli, papryki i przypraw, co w rezultacie dało obłędny smak.

Składniki:
4 plastry schabu
6 średnich ziemniaków
1 1/2 cebuli
1 papryka czerwona
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
majonez

Sposób przygotowania:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, obsypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć połowę porcji pokrojonych ziemniaków, które obsypać solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na ziemniaki ułożyć połowę pokrojonej cebuli i papryki, które posolić. Na cebulę i paprykę ułożyć resztę przyprawionych ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć resztę cebuli i papryki, które również posolić. Na koniec ułożyć plastry przygotowanego mięsa, które  posmarować majonezem tak by tworzył on pierzynkę. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 70 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać aż pierzynka majonezowa nabierze złotego koloru. Podałam tą zapiekankę z surówką. Smacznego.

2 komentarze:

  1. ZROBIONE,ZJEDZONE,PRZEPYSZNE I PROSTE W WYKONANIU.DZIEKUJE

    OdpowiedzUsuń
  2. korzystam z pani przepisów często :) zawsze wszystko wychodzi pysznie

    OdpowiedzUsuń