reklama

wtorek, 15 sierpnia 2017

Sałatka z arbuza wariant 2

Przygotowując pierwszy raz sałatkę z arbuza pomyślałam, że jest to świetna baza do przygotowywania coraz to innych wersji tej sałatki. Tym razem dodałam ogórek zielony i pomidorki koktajlowe.  Sałatka wyszła wyśmienita. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce. Mocno schłodzona z dodatkiem mięty staje się   bardziej orzeźwiająca.

Składniki:
około 1 kg arbuza
1 ogórek zielony
4 - 5 pomidorków koktajlowych
kilka listków mięty
1/2 op. sera feta

Składniki na sos:
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Kostki arbuza przełożyć do miski, dodać pokrojony w kostkę ogórek w plasterki, a następnie plasterki pokroić na cztery części. Dodać pokrojony w kostkę  ser i posiekane listki mięty. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki.  Delikatnie wymieszać.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wymieszać z sosem przygotowanym z podanych składników. Całość przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz