reklama

czwartek, 13 lipca 2017

Szaszłyki z mięsa mielonego z miętą i pietruszką

Robiłam już szaszłyki z mięsa mielonego, ale tym razem postanowiłam je zrobić zupełnie inaczej. Po pierwsze wyeliminowałam bułkę i jajko, a po drugie postanowiłam wykorzystać znowu moje zioła rosnące na balkonie. Po przez dodanie różnych przypraw i pozostawienie przyprawionego mięsa przez kilka godzin w lodówce uzyskałam smak o który mi chodziło. Uczestnicy wspólnego grillowania byli zachwyceni smakiem moich szaszłyków, co spowodowało iż myślę już o innych wersjach tego szaszłyka.

Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki niej mięso nie będzie zbite i twarde)
sól
świeżo mielony pieprz
garść siekanej świeżej mięty
garść siekanej natki pietruszki
patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
Mięso mielone z pozostałymi składnikami dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formować podłużne kiełbaski, które nadziewać na wcześniej zamoczone w wodzie  patyki. Tak przygotowane grillować z każdej strony do uzyskania ładnego koloru świadczącego, że szaszłyki są ją upieczone. Najlepiej robić to na tacce do grillowania, którą kładzie się na ruszt rozpalonego grilla.  Podane z sosem z jogurtu, gorgonzoli z dodatkiem mięty i pietruszki smakują wyśmienicie.  Smacznego.


2 komentarze:

  1. WYGLĄDAJĄ!!!! i tak bez jajka? Proszę o odpowiedź bo sobota blisko i zaskoczę gości. :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez jajka, bez żadnej bułki, ale z sodą, wtedy nie będą po upieczeniu zbite.

      Usuń