Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki niej mięso nie będzie zbite i twarde)
sól
świeżo mielony pieprz
garść siekanej świeżej mięty
garść siekanej natki pietruszki
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Mięso mielone z pozostałymi składnikami dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formować podłużne kiełbaski, które nadziewać na wcześniej zamoczone w wodzie patyki. Tak przygotowane grillować z każdej strony do uzyskania ładnego koloru świadczącego, że szaszłyki są ją upieczone. Najlepiej robić to na tacce do grillowania, którą kładzie się na ruszt rozpalonego grilla. Podane z sosem z jogurtu, gorgonzoli z dodatkiem mięty i pietruszki smakują wyśmienicie. Smacznego.
WYGLĄDAJĄ!!!! i tak bez jajka? Proszę o odpowiedź bo sobota blisko i zaskoczę gości. :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńBez jajka, bez żadnej bułki, ale z sodą, wtedy nie będą po upieczeniu zbite.
Usuń