Składniki:
2 galaretki jagodowe (takimi akurat dysponowałam)
0,5 kg zblendowanych truskawek
400 ml gorącej wody
500 ml ubitej śmietany 30%
ok. 16 herbatników
ok. 16 biszkoptów podłużnych
Dodatkowo:
Blacha o wymiarach 20×30 cm
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie mieszając , a następnie odstawić do ostudzenia. Gdy ostygły wlać je do
pojemnika ze zmiksowanymi truskawkami i wymieszać. Tak przygotowany mus wlać do ubitej śmietany (uwaga: aby śmietana się ubiła powinna być schłodzona; z lodówki). Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Na dnie blachy ułożyć podłużne biszkopty, na to wylać masę, a górę wyłożyć herbatnikami. Ciasto odstawić do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Pianka super.ja robiłam trochę inaczej bo tą pianką przełożyła biszkopt polecam pycha
OdpowiedzUsuń