Składniki:
1 torebka ryżu ugotowanego al dente
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duża gruszka na wpół dojrzała
plastry bekonu
majonez
200 ml śmietany 30 %
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na którym ułożyć piersi wyciągnięte z marynaty, posmarowane majonezem i owinięte plastrami bekonu. Gruszki umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem piersiach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Zaserwowałam to danie z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz