Nie tak dawno temu robiłam placuszki
drobiowe, które bardzo nam smakowały. Dlatego też postanowiłam
sobie, że co jakiś czas będę je urozmaicać po przez dodawanie różnych składników. Tym razem postawiłam na paprykę czerwoną,
ser żółty i koperek, który tak ładnie rośnie w naszym ogródku, że żal by było, by się zmarnował. Koperek z mężem wprost
uwielbiamy i gdy mamy go pod dostatkiem dodajemy go do wielu różnych
potraw.
Wracając jeszcze do tych kotlecików, stwierdziłam, że są
jeszcze smaczniejsze niż ostatnie, a podane z młodymi ziemniaczkami
obsypanymi suto koperkiem i sałatką z sałaty masłowej z naszego
ogródka z pomidorami smakują rewelacyjnie. I właśnie tak
zaserwowane kotleciki stały się daniem godnym polecenia.
Składniki:
2 filety z kurczaka
25 dkg pieczarek
mała cebula
1mniejsza papryka czerwona
100 g startego sera żółtego
łyżka posiekanego koperku
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety umyć i pokroić w małą
kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę oczyścić z gniazda
nasiennego i drobno pokroić. Do miski włożyć pokrojone mięso i pozostałe składniki, przyprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie
wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać jajka, mąkę
ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką
placuszki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz