To ciasto robiła moja teściowa i
specyficznie je nazywali. Ja jednak nie mogę sobie przypomnieć jak
, ale mąż pamięta tylko nie wie jak to się pisze. Gdy
dowiedziałam się o tym cieście, po prostu nie mogłam sobie
wyobrazić ciasta drożdżowego z kremem, tym bardziej jego smaku.
Jednak gdy miałam okazję je pokosztować , to stwierdziłam, że to
prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto drożdżowe, chyba każdy
lubi i w dodatku jeszcze ten puszysty, delikatny krem budyniowy, co może być lepszego.
Ostatnio jakoś często wracamy do przeszłości
i wspominamy smakołyki przyrządzane przez nasze mamy, dlatego też
nie raz korzystam z tych starych przepisów przekazywanych z
pokolenia na pokolenie i co raz częściej odtwarzam przepisy dawno już zapomniane, ale zmodyfikowane przeze mnie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
4,5 szklanki mąki
3/4 szkl.cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4szkl. letniego mleka
100g drożdży
szczypta soli
Kruszonka (posypka)
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Na dno miski wsypujemy cukier, na to rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny nie ruszając miską.
Po 2 godzinach wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstanie gładkie, rzadsze ciasto.
Blaszkę o wymiarach 40 x 40 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
Na wierzch ciasta potrzeć zmrożoną kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Na dno miski wsypujemy cukier, na to rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny nie ruszając miską.
Po 2 godzinach wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstanie gładkie, rzadsze ciasto.
Blaszkę o wymiarach 40 x 40 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
Na wierzch ciasta potrzeć zmrożoną kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Składniki na krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
250g masła
Sposób przygotowania kremu:
Mąki, cukier i cukier waniliowy
rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, a
następnie wlać mieszankę mąki i cały czas mieszać, by nie
zrobiły się grudki. Gotować budyń na małym płomieniu do
zgęstnienia. Nie dopuścić, by się przypalił. Odłożyć budyń
do ostygnięcia.
Zimny budyń dodawać łyżką po łyżce
do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po
każdym dodaniu.Tak przygotowaną masą posmarować przecięte wzdłuż
ciasto drożdżowe. Z tych składników wyszły dwie blaszki 20 x 20 cm. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
Ciekawe ciasto drożdżowe , jutro wypróbuje , krem budyniowy znam wykorzystywałam go do ciast biszkoptowych z owocami i zalewanymi galaretką , ale drożdżowego takiego to nie znałam.Myślę ,że w ten krem powciskam jeszcze truskawki .
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i POZDRAWIAM.