Ten zestaw to przysmak mojego
dzieciństwa. Pamiętam, że rzodkiewki ze śmietaną uwielbiała moja
siostra i to ona przekonała mnie do tego rarytasu. Ja jednak z
czasem postanowiłam ulepszyć je trochę, a że bardzo lubię ogórki
zielone postanowiłam za każdym razem dodać ich trochę. I wyszła
taka mizeria rzodkiewkowo – ogórkowa, którą można podać jako
dodatek do drugiego dania, tak samo jak się podaje mizerię. Ja
latem rozkoszuję się tym przysmakiem z dodatkiem chleba z
masełkiem, a od czasu do czasu zdarzy mi się, co bardzo, ale to
bardzo lubię zjeść to z chlebkiem posmarowanym swojskim
smalczykiem.
Składniki:
pęczek rzodkiewek większych
2 ogórki gruntowe
garść posiekanego koperku
sól i pieprz
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych
oczkach, dodać sól i pieprz i odstawić na 10 minut, a następnie
dodać śmietanę i wymieszać. Smacznego.
no i pychota mniam !!
OdpowiedzUsuń