Wczoraj robiłam znowu przegląd
zamrażalki i stwierdziłam, że muszę wykorzystać plastry
pieczonej wieprzowiny i kiełbasę, która już też jakiś czas czeka
na swoją kolej. Co najlepiej robi się z takich składników,
oczywiście bigos, a że teraz sezon na młodą kapustę, postanowiliśmy z mężem, że będzie bigosik z mnóstwem świeżego
koperku prosto z ogródka. Taki bigos robiłam kiedyś, ale bardzo rzadko,
bo dzieci nie znosiły młodej kapusty, o czym już wspominałam w
którymś z postów, a że mieszkamy teraz sami, możemy wrócić do
tej pysznej, sezonowej potrawy.
Składniki:
duża główka młodej kapusty
20 dkg chudego boczku wędzonego
plastry pieczonej wieprzowiny
kiełbasa (ilość według uznania)
cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
koncentrat pomidorowy według uznania
sól, pieprz
pieprz ziołowy
pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i razem z
boczkiem gotować. W międzyczasie pokroić pieczeń i wrzucić do
kapusty, natomiast wyjąć ugotowany boczek. Dodać listek laurowy i
ziele angielskie. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć
na patelni na odrobinie oleju. Dodać do kapusty. Na koniec dodać
pokrojony w kostkę boczek,przecier pomidorowy, przyprawić. Podawać obsypany drobno
posiekanym koperkiem z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz