Składniki:
1,5 l rosołu pozostający z obiadu
niedzielnego, który przeważnie zamrażam
dwie, trzy garście szczawiu
6, 7 średnich ziemniaków
dwie łyżki gęstej śmietany
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, a
następnie dodać do gotującego się rosołu i gotować do
miękkości. Większą część ziemniaków przełożyć do miseczki.
Na patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć wypłukany i pokrojony
szczaw, a następnie większą jego część przełożyć do rosołu i
chwilę gotować. Po ugotowaniu zblendować wszystko na krem. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Do
kremu dodać odłożone ziemniaki i szczaw. Podać z jajkami
ugotowanymi na twardo. Smacznego.
a to ciekawe? musze zrobic .
OdpowiedzUsuń