Robiąc ostatnio krokiety z
maki kukurydzianej z farszem z kaszy i mięsa, wpadłam na pomysł, ze
dobrze było by z masy na farsz spróbować zrobić kotleciki z
dodatkiem jakiegoś ostrzejszego sosu. Jak pomyślałam tak i
zrobiłam. Nie spodziewaliśmy się takiego pysznego efektu. Córka z
zięciem, którzy mieli okazję również je jeść stwierdzili, że
to danie jest jeszcze pyszniejsze niż te moje krokiety. Dlatego też
postanowiłam, że tego typu dania na stałe zostaną już w naszym
menu, bo oprócz niezwykłych walorów smakowych, które posiadają,
są to dania również bardzo pożywne. W związku z tym nadają się
doskonale jako samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
3 woreczki kaszy jęczmiennej
300 g pieczarek
700 g mięsa mielonego przesmażonego
na patelni
cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól i pieprz
pieprz ziołowy
jajko
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jęczmienną według
opisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, a
następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej z masłem. Pieczarki
obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek. Tak przygotowane pieczarki
dodać do ugotowanej kaszy, dodać przesmażone mięso, jajko, bułkę
tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz