Przepis na tą zupę dostałam dawno
temu również od tych samych znajomych co na młodą kapustę z
śmietaną i zupełnie o nim zapomniałam. Zupa ta przypomina trochę zupę cygańską, ale nie jest
tak bogata, bo zawiera tylko kiełbasę, a nie jak ta tradycyjna
boczek, mięso i kiełbasę. Przynajmniej tak się dowiedziałam. Jest
to zupa zupełnie prosta, składająca się z kilku składników, ale
za to bardzo smaczna i pożywna. Przepis ten znalazłam zupełnie
przypadkowo wśród moich zapisków z dawnych lat. Gdy przeczytałam
nabrałam takiego apetytu, że nie mogłam się temu oprzeć. Tym
bardziej, że akurat dysponowałam składnikami potrzebnymi do
przygotowania tej zupy.
Zupa ta doskonale nadaje się na
jednogarnkowe danie podawane właśnie w taką chłodniejsza pogodę
jak jest dzisiaj.
Składniki:
cztery skrzydełka z kurczaka
1 1/2 l wody
włoszczyzna
4 – 5 ziemniaków
1 cebula
4 kawałki kiełbasy śląskiej
1 duża papryka czerwona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
sól i pieprz do smaku
można dodać odrobinę ostrej papryki
majeranek około garści
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Ze skrzydełek i włoszczyzny ugotować
wywar, a następnie przecedzić go. Ziemniaki obrać, pokroić w
kostkę, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Cebulę obrać,
pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, paprykę, oraz przecier i razem wszystko przesmażyć. Tak
przygotowana kiełbasę przełożyć do wywaru z ziemniakami i razem
chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem (majeranek
dla lepszego aromatu rozetrzeć w dłoniach). Gotować jeszcze
chwilę, a następnie zaprawić zupę śmietaną z mąką. W tym celu
do słoiczka wlać trochę wody, wsypać mąkę, dodać śmietanę, zakręcić słoik i dokładnie wstrząsnąć słoikiem, żeby wszystko się
dobrze połączyło. Słoik odkręcić dodać trochę gorącej zupy i
jeszcze raz wstrząsnąć, żeby śmietana się zahartowała. Całość
wlać do zupy i wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki z
pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz