![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjshXP3TEJL_4oz7F9MOIElWAmyCppYxtHQnWHGUbM1gfiVIdUwe6FthMi14nblMk9QwmCpwFH991OX1258SQml74qLlSFS4Q6WJdQLnKnDt7IOYpSrvFvRjZEfQ1gEOVckkMcw2ljVQ_jA/s200/kielki+energia+mix.jpg)
Od dłuższego już czasu zauważyłam, że
kiełki rożnych roślin stają się coraz bardziej popularne. Dlatego
też postanowiłam i ja zainteresować się tym tematem, który tak naprawdę do niedawna był mi zupełnie obcy. Nawet wtedy, gdy
hodowałam przed Wielkanocą rzeżuchę nie zdawałam sobie zupełnie
sprawy, że to jest jeden ze sposobów hodowli kiełków. Wracając do
kiełków muszę nadmienić, że tym tematem tak naprawdę zaraził
mnie mój syn Marek, który od pewnego czasu zajmuje się ich
hodowlą. Hoduje u siebie różne kiełki, które dodaje później do różnych potraw, czy tak po prostu na kanapki. Parokrotnie poczęstował nas wyhodowanymi przez siebie kiełkami, które naprawdę
nam z mężem zasmakowały.
Dlatego też postanowiłam, że i ja zajmę
się tą prosta hodowlą, aby na okrągło mieć dostęp do tak
bogatego źródła witamin. Zanim jednak przystąpiłam do hodowli
musiałam dowiedzieć się co nie co na temat tego bogatego źródła
witamin. Otóż jak powszechnie wiadomo nasz organizm potrzebuje
najwięcej witamin po zimie. Jednak w marcu, czy kwietniu trudno o
pełnowartościowe owoce czy warzywa, dlatego z pomocą przychodzą nam
właśnie kiełki, które zawierają w sobie nawet 30 krotnie więcej
witamin niż ich dorosłe wersje. I ta wiedza wystarczy już by
rozpocząć hodowlę tych naturalnych suplementów, a nie zapychać
się suplementami w postaci tabletek. A więc do dzieła.
Oto rzeczy, które potrzebne będą do
takiej prostej hodowli w domu.
litrowy słoik
kawałek gazy
gumka recepturka
nasiona specjalne przeznaczone na
kiełki ( w moim przypadku były to nasiona rzodkiewki)
pojemnik, w którym można oprzeć
słoik pod kątem 45 stopni
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiya1Z9MZooiurhFWhJwm04Y3pVtPx0Rg-ByCuZUBo5Rr3KkoKd6TcPdCp47IQDQs0GZcdYMcRjGaI0mngCK99TsocIhm2qEIc51f5ESp7LVtt5ghiW34WHfVIQHRST6KjLK07ue2kP8_qi/s200/kielki2.jpg)
Sposób przygotowania:
Słoik dokładnie umyć i wyparzyć. W
tym celu nalać wrzątku i pozostawić w słoiku do częściowego
ostygnięcia. Gdy w słoiku woda będzie letnia wsypać 4 łyżeczki
nasion i pozostawić na około 6 godzin w celu napęcznienia. Po tym
czasie nałożyć na otwór słoika gazę, którą przymocować gumką.
Zlać wodę i dokładnie wypłukać nasiona, a następnie słoik
ustawić do góry dnem pod kątem 45 stopni w pojemniku, aby nadmiar
wody mógł swobodnie odciekać. Kiełki płukać trzy razy dziennie
w letniej wodzie, by zapewnić dostateczną ilość wilgoci. Pojemnik ustawić w pół cienistym miejscu. Kiełki powinny być gotowe po 4 - 5 dniach. Gotowe
kiełki przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do 7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz