Przepis na to danie już dawno
oczekiwał na realizację, tylko jakoś nie bardzo byłam przekonana
do ryżu zapiekanego w ten sposób. Obawiałam się, że udka nie
zdążą się upiec, gdy ryż będzie już miękki. Moje obawy były
jednak bezpodstawne, bo danie wyszło wyśmienite, nawet przerosło
moje oczekiwanie. Fakt, że przepis, który dostałam dawno temu od
koleżanki zmodyfikowałam, ale warto było, bo dodanie czerwonej
papryki znacznie podniosło walory smakowe tej potrawy. Potrawa godna
polecenia nie tylko na codzienny obiad, ale również jako
poczęstunek dla wymagających gości.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 szkl. ryżu
1 duża marchew
1 cebula
papryka czerwona
Składniki na zalewę do ryżu:
3 szkl. wody
3 łyżki ketchupu
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez
praskę
curry
pieprz ziołowy
papryka ostra
sól i pieprz
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy rozmieszać
w garnku i zagotować.
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie
wymieszać. Udka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego
tłuszczu, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć
na noc do lodówki.
Sposób przygotowania potrawy:
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż,
a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz potarte na
tarce o dużych oczkach marchew i paprykę. Na warzywa ułożyć udka
wyciągnięte z marynaty. Całość zalać zalewą, przykryć i wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny. 30 min. przed końcem pieczenia odkryć.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz