Naszła mnie ostatnio taka ochota na
sałatkę z serem feta, że nie mogłam się powstrzymać od zrobienia
jej, zwłaszcza, że mąż z targu przytaszczył piękne, mięsiste
pomidory i ogórki gruntowe, a nowalijki takie jak sałata, rzodkiewki i cebulkę mamy już
w naszym ogródku. I jak tu nie zrobić takiej sałatki. Tego rodzaju sałatkę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale bez sera feta. Ja zawsze
dodawałam sobie gęstą śmietanę, z czego się śmiała moja
siostra, która stwierdziła, że bez śmietany nie mogę się obejść
i miała rację, bo tak jest do dziś, chociaż trochę ją już ograniczam.
Składniki:
kilka listków sałaty masłowej
1 duży pomidor
2 ogórki gruntowe
rzodkiewka
cebulka zielona
kiełki
1/2 sera feta
sos winegret
Sposób przygotowania:
Sałatę wypłukać i potargać na małe
kawałki. Pomidor, rzodkiewkę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę
drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać pokrojony w kostkę ser
feta, polać sosem winegret, jeszcze raz wymieszać, posypać
kiełkami i podawać z pieczywem, czy jako dodatek do potraw z
grilla. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz