Surówkę z marchewki jadłam już w
różnych wersjach, ale w takiej wersji pierwszy raz. Otóż surówkę
tą z takich składników zrobiłam całkiem przypadkowo, bo akurat
został mi seler w słoiku i ananas z puszki, które użyłam do innej
sałatki, a akurat nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie tych
składników. Przygotowując schab w sosie chrzanowym pomyślałam, że
taka surówka z marchewki, selera i ananasa będzie doskonałym
dodatkiem do tego dania i faktycznie mój pomysł okazał się
strzałem w dziesiątkę. Mięso zaserwowane w towarzystwie marchewki
z selerem i ananasem okazało się daniem wyśmienitym i godnym
polecenia. Dlatego też dzielę się z Wami drodzy czytelnicy
moim innowacyjnym przepisem.
Składniki:
4 – 5 ładnych, soczystych marchewek
1/2 słoika selera
1/2 puszki ananasa
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
można dodać majonez jeśli ktoś lubi
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o
małych oczkach, dodać odsączony z zalewy i pokrojony ananas oraz
seler. Doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze
wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, aby wszystko dobrze
się przegryzło. Smacznego.
kiedyś ja jadłam
OdpowiedzUsuń, ale z młodej marchewki,pycha.