Sos tzatziki po raz pierwszy jadłam będąc na odwiedzinach w Niemczech chyba z 28 lat temu. Wtedy w
naszych kręgach nie znano jeszcze tego sosu, ani tak naprawdę
potraw z grilla. Ci co mieli takie urządzenie zazwyczaj piekli
kiełbaski i nic po za tym. Dlatego gdy wróciłam z odwiedzin
przywożąc ze sobą grill i zaczęłam przygotowywać potrawy według
przepisów przywiezionych stamtąd, rodzina i moi znajomi byli
zdziwieni, że takie pyszności można przygotowywać na grillu. I od
tamtego czasu zaczęło się i teraz już nikomu nie jest dziwna
karkówka, kaszanka, czy szaszłyki z grilla, bo to potrawy, które najczęściej przygotowuje się, nie wspominając już warzyw
czy ryb.
Wracając do sosu tzatziki chciałam tylko nadmienić, że
wersji tego sosu jest tyle, ile jego amatorów. Dlatego chciałabym zaproponować moją wersję, na którą przepis dostałam dawno temu od
mojej siostry.
Składniki:
2 serki homogenizowane naturalne
1 ogórek zielony
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o
małych oczkach, a następnie dodać trochę odciśnięty do serków.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i również dodać do
serków. Wszystko razem wymieszać, dodać soli i pieprzu i jeszcze
raz wymieszać. Najlepiej podawać do potraw z grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz