Ostatnio byliśmy zaproszeni przez syna
i synową na obiad do restauracji, gdzie zaserwowano nam znakomite
danie obiadowe. Były to plastry schabu duszone w sosie chrzanowym.
Tak nam to zasmakowało, że postanowiłam odtworzyć to danie według
mojego pomysłu. Nie wiem, czy w stu procentach mi się to udało, ale
końcowy efekt był zadowalający. Dlatego tą potrawę, która nigdy
przedtem nie robiłam, ani nie jadłam, na stałe wpisałam w nasze
menu.
Składniki:
4 plastry schabu
sól
pieprz
szklanka rosołu
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki rosołu
2 łyżki chrzanu ze słoika
sól i pieprz
odrobina cukru do smaku
2 łyki gęstej śmietany (można dodać,
ale nie trzeba)
Sposób przygotowania:
Plastry schabu umyć, osuszyć, a następnie rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Na patelni
rozgrzać olej i obsmażyć kotlety, zalać rosołem i dusić do
miękkości. Na drugiej patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasnozłotą zasmażkę. Następnie powoli dolewać rosół
cały czas mieszając do uzyskania gładkiego sosu o odpowiedniej
konsystencji. Dodać chrzan, przyprawy i jeszcze raz wymieszać.
Sosem zalać uduszone mięso i chwilę razem pogotować. Podawać z
ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz