Już na dobre rozpoczął się sezon
grillowy, więc i ja muszę zamieścić parę sprawdzonych przepisów
na potrawy z grilla. Pierwszą potrawą, której nie może zabraknąć
na organizowanym przeze mnie grillu są szaszłyki drobiowe.
Wprowadziłam je dawno temu, o czym pisałam już w poście o tzatzykach, gdy przyjechałam z odwiedzin w Niemczech. Wtedy u nas
były początki grillowania i wszyscy przede wszystkim grillowali
kiełbaski. Jakie było zdziwienie, gdy podałam je pierwszy raz. I
od tej pory już tak zostało, bo grill bez szaszłyków to nie
grill.
Składniki:
papryka czerwona
cukinia
3 piersi z kurczaka
patyczki na szaszłyki
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
pieprz czarny
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie
wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do
marynaty na całą noc. Następnego dnia mięso odsączyć i nadziewać
na patyczki na przemian z pokrojonymi warzywami. Grilować około 30
minut, co jakiś czas obracając. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz