Z racji tej, że nie przepadam za rybą,
a mój mąż ją uwielbia, co jakiś czas wymyślam danie z ryba,
które również mnie przypadnie do gustu. Dzisiaj zastanawiałam się
jak będzie smakować zapiekanka z rybką i ziemniakami i dlatego
musiałam taką wersje wypróbować. Nie kombinując za wiele dodałam
jeszcze jajka rozmieszane z startym, żółtym serem, żeby zapiekanka się
zbytnio nie rozwalała przy nakładaniu. Wyszło bardzo proste, a
zarazem wyśmienite danie, które naprawdę nam bardzo smakowało.
Dlatego też mogę z czystym sumieniem polecić je nawet tym, którzy tak jak ja
nie przepadają za rybą.
Składniki:
3 większe filety z morszczuka
5 większych ziemniaków ugotowanych w
mundurkach
4 jajka
100 g potartego, żółtego sera
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy i przyprawy według
uznania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać
i pokroić w grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, a następnie wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków, które
posolić i popieprzyć. Odmrożonego morszczuka odsączyć w ręczniku
papierowym, pokroić na większe kawałki i przyprawić solą,
pieprzem i dowolnymi przyprawami, a następnie połowę ułożyć na
ziemniakach. Jajka wbić do garnuszka, dokładnie rozbić widelcem,
dodać starty żółty ser , przyprawić i wymieszać, a następnie
połową polać zapiekankę. Na polaną rybkę wyłożyć następną
warstwę ziemniaków, przyprawić, rozłożyć pozostałą rybę i zakończyć
warstwą ziemniaków. Polać pozostałymi rozbełtanymi jajkami.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 40
min. Podałam posypane koperkiem. Smacznego.
Zrobione - bardzo dobre. Zalałam jajkami ze śmietaną, dodałam podsmażoną cebulkę - na pewno do powtórki :-)
OdpowiedzUsuń