Jest to mój autorski przepis, który skrupulatnie zapisałam krok po kroku, by w przyszłości nie mieć problemu z odtworzeniem tych smaków.
Składniki
na wywar warzywny:
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały por
1, 5 l wody
sól
Sposób przygotowania wywaru:
Wszystkie składniki wywaru obrać i
umyć, a następnie wrzucić do wody i gotować do miękkości. W
trakcie gotowania posolić.
Pozostałe składniki:
200 g soczewicy czerwonej
1/4 młodej kapusty białej
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
curry
pieprz ziołowy
koperek
Sposób przygotowania:
Z wywaru warzywnego wyjąć dwie ugotowane
marchewki, które pokroić w kostkę i odstawić. Na patelni na
rozgrzanym oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę,
czosnek i 2 ziemniaki. Chwilę razem smażyć, a następnie przełożyć
do gotującego się wywaru warzywnego, wrzucić wypłukaną
soczewicę, ziele angielskie, liść laurowy, poszatkowaną kapustę
i gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyciągnąć ziele i liść
laurowy, a następnie zblendować wszystko na krem. Doprawić sola,
pieprzem, curry i pieprzem ziołowym. W międzyczasie pozostałe trzy
ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno w osolonej wodzie. Do
kremu dodać osobno ugotowane i odcedzone ziemniaki i odłożoną
marchewkę. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz