Jeszcze nie tak dawno nawet by mi się
nie śniło, że kasza jaglana, którą tak naprawdę wcale żeśmy nie
znali zajmie jedne z czołowych miejsc w naszej kuchni. Jest to produkt nadający się nie tylko do przyrządzania potraw słodkich, ale
również potraw ostrych oraz jako dodatek do zup. Dlatego też
postanowiłam tym razem kaszę jaglaną połączyć z pieczarkami i
z powstałej masy zrobić kotleciki, które zaserwowałam z ostrym
sosem jogurtowo – musztardowym. Ten zestaw okazał się strzałem w
dziesiątkę, ponieważ trochę mdły smak kaszy został przełamany ostrością sosu.
W związku z powyższym mogę śmiało polecić tą
potrawę jako samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
10 średnich pieczarek
posiekana cebulka zielona
2 łyżki mąki kukurydzianej
jajko
sól i pieprz czarny
pieprz ziołowy
płatki owsiane do panierowania
łyżka masła
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek. Tak przygotowane pieczarki
dodać do ugotowanej kaszy jaglanej razem z cebulką zieloną,
jajkiem, przyprawami i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać,
uformować kotleciki, a następnie panierować je w płatkach
owsianych. Tak przygotowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z
obydwu stron na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem jogurtowo –musztardowym. Smacznego.
nie moge jeść pieczarek bo jestem bardzo uczulona na nikiel ,pieczarki zawierają w.w Mam pytanie co zamiast.Tak na marginesie masz super przepisy .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń