Właśnie rozpoczął się sezon na
chwasty, które są jadalne. Jednym z takich chwastów jest na pewno
pokrzywa, która najsmaczniejsza jest właśnie wiosną. Pokrzywa
oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze.
Posiada nie tylko dużo fosforu, wapnia i żelaza, ale również
magnez, kwasy organiczne, witaminy i błonnik. Pokrzywa ponadto
pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, wzmacniając
organizm. Zdając sobie sprawę, jak zdrowa jest pokrzywa, nie mam
już żadnych wątpliwości, dlaczego była tak często stosowana w
kuchni naszych babć.
Dzisiaj proponuję pyszną i pożywna zupę
krem z wiosennych pokrzyw i kaszy jaglanej, która po zjedzeniu z
pewnością będziecie polecać, tak jak robię to ja.
Składniki:
1,5 l rosołu
1 marchewka
1 pietruszka
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
2 ząbki czosnku
1 mniejsza cebula
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
curry, gałka muszkatołowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
2 ząbki czosnku
1 mniejsza cebula
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, przesmażyć
obraną i pokrojona cebule i czosnek, do których dodać obraną i
potartą na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Razem wszystko
przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć i sparzyć młodziutką
pokrzywę, a następnie dorzucić ją do przesmażonych warzyw i
chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka
rosół, a następnie dodać do niego przesmażone warzywa wraz z
pokrzywą, doprawić solą i pieprzem. Gdy się wszystko zagotuje
wsypać wypłukaną i sparzoną kaszę jaglaną i gotować 15 min. Po
tym czasie zupę zblendować na krem dodać curry i gałkę muszkatołową do smaku i ewentualnie jeszcze raz wszystko doprawić
solą i pieprzem. Można podać z łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego.
Jak przestanie padać idę na pokrzywy jutro będzie zupa
OdpowiedzUsuńa u mnie pokrzyw mnóstwo
OdpowiedzUsuń