U nas w domu doskonałą pizzę robił
zawsze nasz młodszy syn, ale od czasu kiedy wyjechał nie ma jego
następcy i dlatego nie jedliśmy domowej pizzy do czasu, kiedy
obdarowano mnie tym przepisem na szybkie, bez wyrastania ciasto, z
którego wychodzi doskonała, domowa pizza. Przepis ten pochodzi od
Ilony koleżanki mojej córki Asi, o której już niejednokrotnie
wspominałam. Z tego co się dowiedziałam przepis ten dostała od
Włocha, który razem z nimi uczęszczał na kurs językowy. I od tej
pory zawsze przygotowuje pizzę z tego właśnie przepisu. A teraz
czynić będę to i ja. Pizzę można przygotować z różnymi
dodatkami, co kto lubi. My lubimy z tuńczykiem, z salami oraz z
szynką, pieczarkami. Najlepsza wychodzi bez przygotowania, po przeglądzie
lodówki.
Składniki na trzy blaszki
1 kg maki
1/2 l ciepłej wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka oregano
łyżeczka soli
2 paczuszki drożdży suchych (14g)
1 łyżka oliwy
Składniki na sos:
1/2 l przecieru pomidorowego w
kartoniku
2 ząbki czosnku
oregano
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania sosu:
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania ciasta:
Z tych składników ugnieść ciasto, a następnie podzielić na trzy i rozwałkować na wysmarowana tłuszczem
blachę. Posmarować sosem i układać dowolne dodatki. Posypać
startym serem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku około 15
minut. Smacznego.
Super, na pewno zrobię. Bardzo mi się podoba Pani kuchnia. Często gotuję potrawy Pani, a zawsze czytam. Dziękuję bardzo i cieszę się, że jest Pani w grupie. Ja jestem z lubelskiego ale zafascynowana jestem Pani kuchnią.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI nie trzeba zostawiać tego ciasta do wyrastania ani na chwilę? Pewnie wychodzi bardzo cienkie, ale w przypadku pizzy to akurat dobrze :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kuchnia. Pozdrawiam
Usuń