Kebab ten przygotował nasz zięć, który jak już wspominałam lubi poeksperymentować w kuchni i zawsze wychodzą mu smakowite potrawy. Dlaczego akurat teraz piszę o kebabie, ano bo dostałam turecki chlebek fladenbrot i postanowiłam go wykorzystać do zrobienia istnie swojskiego kebaba według przepisu naszego zięcia.
chleb turecki fladenbrot
2 piersi z kurczaka (można wykorzystać
gotowe mięso do kebaba mrożone)
przyprawa do kebaba
2 łyżki oleju
sok z pół cytryny
ogórek zielony
cebula
pomidory
papryka czerwona
sos tzatzyki
Sposób przygotowania mięsa:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i
pokroić na paski. W misce wymieszać przyprawę do kebaba z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i sokiem z cytryny. Mięso włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co
najmniej godzinę. Przygotować dodatki do kebaba. Ogórek, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Pomidor pokroić w plasterki,
natomiast paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobne
paseczki. Chleb dzielimy na cztery części, a następnie każda część
w środku rozcinamy jednak nie do końca, wkładamy do nagrzanego do
170 stopni piekarnika na około 7 min. W między czasie mięso
obsmażyć z każdej strony na gorącej patelni. Tak przygotowany chleb smarować sosem tzatzyki, a następnie dodać mięso i pozostałe
składniki, polać jeszcze raz delikatnie sosem i docisnąć. Gotowe.
Można również dodać sałatę lub surówkę z kapusty pekińskiej
lub białej według uznania. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz