Jest to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Piekła je moja mama, kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego i kiedy akurat miała kokos. Zastanawiam się jednak, czy w tamtych czasach wiórki kokosowe były łatwo dostępne, bo nie bardzo to pamiętam. Widocznie tak, skoro już w tamtych czasach piekło się kokosanki i kokos sznitę. O ekach zupełnie zapomniałam i traf chciał, że dzisiaj natknęłam się przypadkowo na przepis, a że akurat miałam zamiar upiec coś słodkiego do kawy, postanowiłam, że będą to eki. Przypomniało mi się również, że właśnie to ciasto piekłam na pierwszy festyn w naszej wiosce, było to co najmniej 10 lat temu.
Ciasto wszystkim tak zasmakowało, że rozeszło się w
mig. Nie dziwię się, bo sama je bardzo lubię. Ciasto niezwykle
proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne, chociaż dla niektórych może być trochę za słodkie.
Składniki:
1/2 kostki margaryny mlecznej
1 szkl. cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
250 g wiórek kokosowych
1/2 kostki margaryny mlecznej
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 jajka
dżem wiśniowy do posmarowania ciasta
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć je niezbyt gruba warstwą na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę (40 cm x 40 cm). Wyłożone ciasto posmarować dżemem.
Margarynę roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć je niezbyt gruba warstwą na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę (40 cm x 40 cm). Wyłożone ciasto posmarować dżemem.
W miedzy czasie przygotować masę
kokosową. W rondlu roztopić margarynę, wystudzić ją, a następnie
dodać cukier, cukier waniliowy, który dobrze wymieszać, aby jak
najlepiej się rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym
znowu dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę kokosową nałożyć
na przygotowane ciasto z dżemem. Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku około 25 minut do czasu zezłocenia się kokosu. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokroić w trójkąty i ozdobić polewą
czekoladową. Smacznego.
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy margarynę można zastąpić masłem?
Oczywiście, ja robiłam eki według starego, rodzinnego przepisu i tam podana była margaryna.
UsuńSzybkie proste ,a napewno bardzo dobre ,az ślinka leci..Pozdrawiam pani Trautko
OdpowiedzUsuń