Jest to jedna z naszych ulubionych
surówek, dlatego jeżeli tylko jest okazja i mam dostęp do młodej
kapusty muszę ją koniecznie zrobić. Pamiętam, gdy nasze dzieci
mieszkały jeszcze z nami nie przepadali za młodą kapustą, a to za
sprawą jej koloru. Nigdy tego nie potrafiłam zrozumieć, ale
wytłumaczyli mi to i teraz już wiem w czym rzecz. Twierdzą, że dla
nich była odpychająca ta jasna i ciemniejsza zieleń , bo kojarzyło
im się to z zepsuciem kapusty. Ja nigdy bym na takie coś nie
wpadła, bo mnie wręcz zachęca ta kapusta o dwóch odcieniach
zieleni.
Składniki:
główka młodej kapusty
marchew
1/2 cebuli
jabłko
koperek
sos winegret
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić,
lekko wycisnąć. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach
marchew, jabłko, cebulę i pokrojony koperek . Polać sosem i
wymieszać. Smacznego.
Składniki na sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Do słoiczka małego wlać sok z
cytryny, dodać sól, oliwę i pieprz. Zakręcić słoiczek i dobrze potrząsnąć, aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały.
Też robie taki sos winegre czasami też dodaje do niego zmiażdzony czosnek i trochę cukru.
OdpowiedzUsuń