Ostatnio bardzo polubiliśmy zupy
kremy, dlatego tak często je przygotowuję. Aby unikać wszelkiego
rodzaju zapraw z dodatkiem mąki w celu zagęszczenia zupy, dodaję
ziemniaki, które po zblędowaniu nie dość, że zagęszczają zupę
to jeszcze urozmaicają jej smak. Tego typu zupy to również nowość
w naszym menu, bo jak sięgam pamięcią w moje dzieciństwo, to
absolutnie nie mogę sobie przypomnieć, czy takie zupy w ogóle były
przygotowywane przez moją mamę. Z tego co pamiętam nieodzownym
dodatkiem do większości zup była zasmażka, nawet w bigosie o niej
nie zapominano.
Składniki:
250 g pieczarek
1/2 cebuli
4 ziemniaki
łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, wypłukać, pokroić
na mniejsze kawałki, wrzucić na roztopione masło i smażyć około
10 min, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę cebulę oraz
ziemniaki i jeszcze razem wszystko przesmażyć. Zalać wszystko
bulionem warzywnym, dodać soli do smaku i gotować do miękkości.
Gdy wszystko będzie miękkie zblędować na krem. W razie gdyby
zupa była za gęsta dolać bulionu, ewentualnie wody. Śmietanę
wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić. Podawać z grzankami i
posiekana natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz