Od dłuższego czasu kotlety schabowe
nie cieszą się u nas już taką popularnością jak kiedyś. Stanowczo
bardziej lubiany przez nas jest kotlet drobiowy, ale, że kotlety
schabowe znalazły się w naszym posiadaniu, musiałam wymyślić coś,
przez co na powrót zdobyłyby nasze uznanie. Tym coś była po
prostu zalewa jajeczno olejowa z przyprawami, w której moczyły się
przed smażeniem (stosuję ja zawsze do kotletów drobiowych i ryby) i panierka z płatków.
Niby nic takiego,
a jednak schabowy okazał się zupełnie inną potrawą zarówno w smaku
jak i wyglądzie. Po skonsumowaniu tak przygotowanych
kotletów stwierdziliśmy z mężem, że chyba na dobre zrezygnujemy
z bułki tartej, którą stosowałam zawsze do panierki na rzecz
płatków owsianych. Wprawdzie korzystałam już z panierki z płatków
owsianych w kotlecikach z kaszy jaglanej z mięsem mielonym, ale jak się okazało taka panierka jest też jak najbardziej odpowiednia do
kotleta schabowego.
Składniki:
4 kotlety schabowe
jajko
1/2 szklanki oleju
3 łyżki wody
kucharek swojski
pieprz ziołowy
sól
płatki owsiane
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kotlet schabowy roztłuc tłuczkiem na
odpowiednią grubość. Do małej miski wbić jajko, wlać olej, wodę
i doprawić solą, kucharkiem i pieprzem ziołowym. Dokładnie
wymieszać i włożyć do tej mieszanki jajecznej roztłuczone
kotlety. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i
panierować w płatkach owsianych. Smażyć z obu stron na oleju.
Podałam je z pure ziemniaczanym i surówką z młodej kapusty z
koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz