Przepis na tą potrawę otrzymałam od
naszego młodszego syna, który mieszka za granicą. W kuchni czuje się on jak przysłowiowa ryba w wodzie. Nie tylko potrafi dobrze
gotować, ale również piec ciasta, miedzy innymi również i wspaniałe
torty. Nigdy bym nie pomyślała, że nadejdą takie czasy, że ja będę się jeszcze uczyć od moich dzieci gotowania. Nie raz śmiejemy się z mężem, że na starość przyjdzie nam zmienić całkowicie nasze tradycyjne menu, bo powoli ku temu zmierzamy. Jeśli chodzi o makaron w ten sposób przygotowany, to tak go
zachwalał, że w końcu postanowiłam go przygotować i po jego
zjedzeniu wcale się nie dziwię, że tak go polecał, bo to danie
jest naprawdę wyborne i godne polecenia.
Składniki na pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
2 – 3 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
5 łyżek oliwy
sól i pieprz
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania pesto:
Do głębszego pojemnika włożyć umytą
i wysuszoną bazylię, obrany czosnek, starty parmezan, oliwę, a
następnie wszystko zblędować na gładką masę. Doprawić solą,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki:
300 g makaronu wstążki
200 g cienko pokrojonego bekonu
sól i pieprz
pestki dyni i słonecznika
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente,odcedzić, a
następnie wymieszać z co najmniej pięcioma łyżkami pesto i wyłożyć na talerze. Obłożyć usmażonym bekonem (bekon rozłożyć
na blaszce i wytopić tłuszcz w dobrze nagrzanym piekarniku) i
posypać pestkami dyni i słonecznika. Smacznego.
Fajny pomysł, uwielbiam pesto pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń