Za omletami specjalnie nigdy nie
przepadałam, dlatego tak rzadko je robiłam. Mąż natomiast bardzo
je lubi i to tylko ze względu na niego czasami je przygotowuję. Tak
było i tym razem. Mąż mnie namawiał, bym zrobiła taki omlecik z
prawdziwego zdarzenia. Smaczny, pożywny i nadający się na
samodzielny obiad. Czego się nie robi dla swojej drugiej polówki,
zwłaszcza, że jest testerem wszystkich moich nowo wprowadzanych do
naszego menu potraw. Wymyśliłam więc omlet a la pizza z dodatkiem
warzyw, którymi akurat dysponowałam plus pieczarki, które już
parę dni czekały w lodówce na swoją kolej i na które tak
naprawdę nie miałam pomysłu.
I w ten sposób powstał ten warzywny
omlet a la pizza, który tak mi zasmakował, że sama się
zastanawiałam, czemu tak rzadko gościł na naszych talerzach. Od
dzisiaj to się zmieni i na pewno co jakiś czas będę przygotowywać
taki omlet, jednak za każdym razem z innymi dodatkami.
Składniki:
250 g pieczarek
garść fasolki szparagowej mrożonej
mała papryka czerwona
kilka różyczek brokułu
1/2 cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki tartego sera żółtego
6 jaj
2 łyżki mąki kukurydzianej
cebulka zielona
sól i pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania;
Na patelni rozgrzać olej z łyżką
masła, a następnie dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę,
pieczarki, pokrojoną paprykę, fasolkę i różyczki brokuła. Wszystko
razem przesmażyć dodać odrobinę wody i dusić do miękkości, aż
wyparuje nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka
ubić na puszysto z mąką, tartym serem i drobno pokrojoną cebulką
zieloną oraz z sola, pieprzem i pieprzem ziołowym. Tak przygotowaną
masę jajeczną wylać na podsmażone warzywa. Smażyć, aż masa
jajeczna się zetnie. Od razu podawać. Ten warzywny omlet serwuję
pokrojony jak pizza. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz