Widząc rabarbar w naszym ogródku
przypomniało mi się pyszne ciasto, na które przepis dostałam
bardzo dawno temu od żony mojego kolegi, a zarazem właściciela
firmy, w której lata temu pracowałam. Pamiętam ten okres
doskonale, bo kojarzy mi się również z doskonałymi ciastami i
potrawami, którymi częstowała nas jego żona odwiedzając swojego
męża w pracy. Ciasto to jest puszyste, rozpływające się w ustach,
a dodatek rabarbaru z jabłkiem z nutą smaku truskawkowego dodanej
galaretki powoduje, że ciasto bardzo szybko znika z naszych talerzy.
Składniki na ciasto:
blaszka głębsza 25 x 40 cm
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 szklanka krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę owocowa:
6 - 7 grubszych lasek rabarbaru
4 - 5 jabłka
galaretka truskawkowa
cukier
Sposób przygotowania ciasta:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać
margarynę i dokładnie wymieszać z utartymi żółtkami za pomocą miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywna masę, a następnie dodać
do ciasta, delikatnie wymieszać i przełożyć na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę.
Sposób przygotowania masy owocowej:
Rabarbar obrać i pokroić w małe
kawałki, wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i chwilę podusić
aż puści sok, a następnie odłożyć do wystygnięcia. Gdy masa rabarbarowa wystygnie, dodać obrane i starte na dużych oczkach
jabłka, ewentualnie cukier, gdyby owoce były za kwaśne i wsypać galaretkę, a następnie
wszystko wymieszać i rozprowadzić na cieście. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku około 40 min. Smacznego.
zachęcający przepis. Wrzucam do mojej rabarbarowej listy przepisowej ;)
OdpowiedzUsuń