Ta potrawa większości kojarzy się z
dzieciństwem. Jest banalnie prosta i może dlatego tak często się
do niej wraca. W moim domu rodzinnym stosunkowo późno była
robiona, bo dopiero kiedy zaczęłam jeździć na kolonie, gdzie
poznawałam nowe potrawy, które absolutnie nie były mi znane i po przyjeździe zawsze prosiłam mamę, aby zrobiła coś co dotąd nie
znała. Muszę przyznać, że zawsze spełniała moją prośbę. Nie
wiedząc jak to ma wyglądać, czy jak to się robi pytała swoje
znajome najczęściej w pracy, które znały trochę inną kuchnię niż nasza. Makaron z serem często robiłam swoim dzieciom, które
do dziś go lubią.
Natomiast my z mężem dawno go nie jedliśmy,
dlatego postanowiłam od czasu do czasu zrobić to proste, a jakże
smaczne danie, tym bardziej, że makaron i kasze w naszej kuchni coraz
częściej zastępują ziemniaki.
Składniki na 2 porcje:
1/2 pacz. makaronu
250 g twarogu półtłustego
2 łyżki masła
cukier
cynamon
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według wskazówki na
opakowaniu, odcedzić i wyłożyć na talerz. Posypać cukrem, polać
stopionym masłem, posypać pokruszonym twarogiem i cynamonem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz