Wprawdzie sezon truskawkowy jeszcze się
nie zaczął, ale truskawki są już dostępne w naszych sklepach.
Dlatego też nie czekając na truskawki z naszego ogródka postanowiłam
upiec tartę jabłkowo – truskawkowa według przepisu naszej
młodszej córki Moniki, która jak już zauważyłam dosyć dawno, jeżeli tylko ma czas lubi eksperymentować w kuchni. Tak też było z
tą tartą. Nie wystarczyło jej, że dała mus jabłkowy, więc
zdecydowała się jeszcze na dodanie truskawek, co w rezultacie
okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasto z dodatkiem tych
truskawek wyszło pyszne i godne polecenia, co też czynię.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
200 g masła
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus jabłkowy
10 – 12 ładnych, dojrzałych
truskawek
Sposób przygotowania:
Wszystkie podane składniki oprócz
musu i truskawek zagnieść i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu
2/3 ciasta wałkować i przełożyć do formy lub od razu wylepić
formę na tartę. Nakłuć tak wyłożone ciasto widelcem i włożyć
do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do lekkiego podpieczenia.
Wyjąć ciasto, nałożyć mus jabłkowy na ciasto, a na mus
kruszonkę z pozostałego ciasta. Miedzy kruszonkę układać obrane
z szypułek i pokrojone truskawki. Piec ok. 40 minut w nagrzanym do
180 stopni piekarniku.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz