Jak już pisałam ostatnio kasze,
zwłaszcza kasza gryczana cieszą się u nas dużym powodzeniem. Na
bazie kaszy gryczanej można robić doskonałe, proste, a przede
wszystkim lekkie dania obiadowe. Tym razem wymyśliłam potrawę z
kaszy z dodatkiem warzyw, które leżakowały w naszej zamrażalce.
Znalazłam tam między innymi fasolkę zieloną płaską z naszego
ogródka oraz brokuł. Pozostałe warzywa jak papryka czerwona,
kukurydza, cukinia i marchewka to pozostałości świątecznych
zapasów, które nie mogły się u nas zmarnować.
Łącząc te
wszystkie składniki i doprawiając je ziołami prowansalskimi
otrzymałam danie godne polecenia zwłaszcza osobom preferującym
zdrową kuchnię. Tym razem zrobiłam bez dodatku mięsa, ale
następnym razem dorzucę mięsko z kurczaka, czy indyka. Będzie
pyszniutko.
Składniki:
garść fasolki zielonej
kilka różyczek brokuła
papryka czerwona
1 cukinia
puszka kukurydzy
2 marchewki
2 woreczki kaszy gryczanej
sól i pieprz
zioła prowansalskie
olej
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić
wszystkie warzywa obrane i pokrojone. Smażyć cały czas mieszając,
dolać odrobinę wody i dusić do czasu, aż warzywa staną się al dente. Do takich warzyw dodać odsączoną kukurydzę. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie
wsypać do warzyw. Wymieszać, chwilę razem przesmażyć, doprawić
solą, pieprzem i przyprawami. Ja podałam do tego maślankę.
Smacznego.
super danie trzeba wyprubować
OdpowiedzUsuń