Robiłam już różne jabłeczniki, ale
taki z masą śmietanowo- jabłkową nigdy. Dlatego ten przepis
zainteresował mnie do tego stopnia, że postanowiłam zrobić to
ciasto. Przepis ten oczywiście załatwiła mi córka od koleżanki
Ilony, która uwielbia piec i wymyślać przeróżne desery, którymi
potem częstuje nie tylko swoją rodzinkę, ale również znajomych i
przyjaciół. Ja miałam już parę razy okazję posmakować nie tylko
jej ciast, ale również potraw, które również często sama wymyśla.
Wspominałam już w moich postach nie tylko Ilonę, ale również jej siostry Kamilkę i Paulinę i kiedy piszę ten post zastanawiam się jak to jest, że trzy siostry i każda z nich tak dobrze odnajduje się w kuchni, nie często to się zdarza. Trochę zazdroszczę mojej starszej córce, że mieszkając nie daleko całej tej trójki ma okazję zawsze spróbować czegoś innego, nowego i nie powtarzającego się, ale dobrze, że przynajmniej dzieli się swoimi zdobycznymi przepisami ze mną.
Wspominałam już w moich postach nie tylko Ilonę, ale również jej siostry Kamilkę i Paulinę i kiedy piszę ten post zastanawiam się jak to jest, że trzy siostry i każda z nich tak dobrze odnajduje się w kuchni, nie często to się zdarza. Trochę zazdroszczę mojej starszej córce, że mieszkając nie daleko całej tej trójki ma okazję zawsze spróbować czegoś innego, nowego i nie powtarzającego się, ale dobrze, że przynajmniej dzieli się swoimi zdobycznymi przepisami ze mną.
Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i
dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka
cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez
sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Składniki na masę jabłkową:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr soku jabłkowego naturalnie
tłoczonego
4 -5 jabłek
Sposób przygotowania masy jabłkowej:
1/2 szklanki soku odlać i odstawić na
bok. Resztę soku ugotować wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę
jabłkami. W odstawionym soku rozmieszać budynie i wlać do
gotujących się w soku jabłek. Jeszcze ciepłą masę z jabłek
wylać na biszkopt i odstawić do zastygnięcia.
Składniki na masę śmietankową;
500 ml śmietany 36 %
2 śmietan fix
cukier waniliowy
cynamon do posypania
Sposób przygotowania masy
śmietankowej:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan
fixem i cukrem waniliowym, a następnie rozsmarować na masie
jabłkowo – budyniowej. Na koniec posypać cynamonem i wstawić do
lodówki. Smacznego.
Jesli budyn jest bez cukru trzeba dodac .czy wystarczy slodycz soku.
OdpowiedzUsuńJa zastosowałam budyń z cukrem, więc raczej bym dodała, ale to już zależy jak kto lubi
OdpowiedzUsuń