To doskonałe danie na zdrowe i pożywne
śniadanie. Nie pamiętam kiedy robiłam jakikolwiek omlet, dlatego
kiedy podczas rozmowy z córką wspomniała mi o omlecie postanowiłam
go zrobić, tym bardziej, że pietruszka naciowa i szczypiorek już się
pokazały w naszym ogródku i tylko czekały, aby w końcu użyć je do jakiejś zdrowej, pełnej wiosny potrawy. Kiedyś miałam taki okres, że omlety robiłam co chwilę i to nie tylko z zieleniną, ale i z
pieczarkami, z groszkiem, z warzywami, a także z wędliną, już nawet nie pamiętam z czym jeszcze, ale gdzieś przepisy mam w
moich cennych zapiskach. Jednak nadszedł czas, że naprawdę nam się przejadły i zupełnie o nich zapomnieliśmy.
Był to taki szał wokół
omletów i gdzie tylko poszło się do znajomych wszyscy robili
omlety i nagle ucichło. Teraz czas wrócić do tej znanej i smacznej
potrawy.
Składniki:
3 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy
biały pieprz i sól ziołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka, mleko i zieleninę dokładnie
wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, a następnie wylać na
rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć, aż zetnie się na wierzchu i
zrumieni od spodu. Gotowy omlet podawać z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz