Taka rolada wieprzowa może być
doskonałym daniem nie tylko na wielkanocny obiad, ale również na wszelkiego
rodzaju imprezy, ponieważ można ją jeść zarówno na ciepło jak i
na zimno. Przepis ten dostałam od koleżanki mojej najstarszej córki,
Pauliny, która doskonale nie tylko gotuje, ale i piecze ciasta, ciastka i
ciasteczka, a w kuchni czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie.
Jest to nie jedyny w moim posiadaniu przepis od Pauliny na pyszne potrawy, bo w kolejce do opublikowania czekają jeszcze następne.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
250 g pieczarek
2 cebule
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
200g boczku w plastrach
2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Mięso tak rozkroić, by powstał płat w
kształcie kwadratu, następnie rozbić go tłuczkiem, posmarować
musztardą i ułożyć boczek. Pieczarki wraz z obrana i pokrojona
cebula poddusić na maśle i dobrze przyprawić. Powstały farsz rozłożyć na boczku i zwinąć roladę. Roladę dokładnie natrzeć
przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego owalnego i piec
najpierw pod przykryciem w temperaturze 150 stopni przez około
godzinę, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, zdjąć
pokrywę i dopiekać jeszcze 30 minut do uzyskania ładnego koloru.
Smacznego.
Nie ma to jak takie pyszności mieć na stole na co dzień. U nas w domu wszyscy jesteśmy smakoszami dobrych wędlin i ostatnio zajadamy się tymi od Karol-Zakłady Mięsne. Mięso i wędliny oferują najwyższej jakości.
OdpowiedzUsuń