Robiąc dziś
remanent w zamrażalce znalazłam jeszcze truskawki mrożone i nagle
naszła mnie ochota na jakieś proste, ale smaczne ciasto z
truskawkami. Przypomniało mi się, że latem często robiłam tartę
truskawkową, dlatego postanowiłam, ze zrobię właśnie to ciasto.
Jak już pisałam tarta nigdy nie była nam znana, ale jak tak szperałam w tych przepisach mojej mamy natknęłam się na kilka
przepisów na ciasta kruche z owocami.
Po dokładnej analizie
wywnioskowałam, że to właśnie tarty tylko pieczone w innych
foremkach i pod innym nazewnictwem. Ten przepis znalazłam w jakimś
kolorowym czasopiśmie, już nawet nie wiem w jakim, bo wycięłam i włożyłam do mojego starego zeszytu, tak jakbym czuła, że na pewno się kiedyś przyda i miałam rację.
Składniki na
ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
4 żółtka
3 łyżki cukru
Sposób
przygotowania ciasta:
Wszystkie
składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto,podzielić na
dwie części, a następnie schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu
pierwszą częścią ciasta wylepić dokładnie formę na tartę
wysmarowana masłem i posypaną bułka tartą. Ciasto nakłuć
widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, żeby się
podpiekło.
Składniki
na piankę:
4
białka
2
budynie waniliowe bez cukru
3/4
szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4
szklanki oleju
40
dkg truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania pianki:
Białka ubić z odrobina soli na sztywną
masę, pod koniec ubijania dodać cukry i nie przestając ubijania
powoli dodawać proszek budyniowy. Na koniec wlewać cienka strużką
olej cały czas ubijając. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na
ostudzone ciasto. Truskawki mrożone włożyć do miski, jeśli są
lekko oszronione opłukać je zimna wodą i dokładnie odcedzić.
Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie posypać owoce.
Podrzucać owoce w misce, aby dokładnie pokryły się mieszanką
mąki i cukru. Wyłożyć owoce na piankę, a następnie ciasto z
lodówki zetrzeć na tarce i posypać nim całość. Włożyć do
nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz