Jest to następny przepis Pauliny,
który czekał na opublikowanie, a o którym wspominałam w ostatnim
poście. Ja zazwyczaj ten rodzaj mięsa używam do sporządzania zup, ale zdarzyło mi się podawać smażone, a następnie duszone żeberka do panczkrautu z kiszonej kapusty. Jednak żeberek pod taką postacią nigdy nie miałam okazji jeść. Dlatego też nie znając tej potrawy zachwalanej przez córkę, która miała
okazję ją spróbować postanowiłam już z samej ciekawości
przygotować żeberka pod taka postacią. Córka miała rację,
wyszły pyszne, soczyste i aromatyczne. Dlatego nie dziwię się, że
potrawę według tego przepisu można zaserwować zarówno na obiad
jak i jako gorące danie na imprezy urodzinowe.
Składniki:
2 kg żeberek mięsnych
6 cebul
1 szklanka rosołu
4 ząbki czosnku
papryka słodka
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki
natrzeć przyprawami i czosnkiem, a następnie włożyć do lodówki na
całą noc. Następnego dnia na niewielkiej ilości oleju smażyć
żeberka, które następnie przełożyć do garnka. Na pozostałym z
smażenia żeberek oleju smażyć obraną i pokrojoną w piórka
cebulę, którą następnie przykryć żeberka. Całość zalać
szklanką rosołu, nie mieszając dusić około 40 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz