Kiełbasa biała gościła na naszym
stole wielkanocnym w moim domu rodzinnym, bo była ulubionym daniem
mojego taty. Jeśli o mnie chodzi to nigdy za nią nie przepadałam, mąż tej tradycji nie znał, dlatego u nas nie było jej w
naszym wielkanocnym menu. Biała kiełbasa zagościła natomiast na
stole wielkanocnym mojej starszej córki w Niemczech, u której
ostatnio spędzałam święta, a to za sprawa dziewczyny mojego
młodszego syna. Będąc zaproszeni na wspólne śniadanie
wielkanocne przynieśli wówczas między innymi przyrządzoną przez
Olę tą pyszną białą kiełbasę, która była zawsze serwowana w
jej domu rodzinnym.
I tak kiełbasa biała na nowo zawitała u nas
na stole wielkanocnym i myślę, że tak już zostanie.
Składniki:
8 szt kiełbasy białej
5 -6 cebul
sól i pieprz do smaku
1/2 kostki margaryny
1 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. W
głębszej patelni lub garnku stopić margarynę, a następnie
wrzucić pokrojoną cebulę, która dokładnie przyprawić i chwile dusić w tłuszczu. Dolać wodę, powkładać miedzy cebulę kiełbasę
i dusić do miękkości cebuli ok 30 min. . Co pewien czas ponakłuwać
kiełbasę, żeby puściła sok. Podawać z pieczywem. Smacznego.
super na święta będzie tak podana
OdpowiedzUsuńJa również skorzystam z tego przepisu. ..wesołych świąt
OdpowiedzUsuń