Jest
to jedno z dań zarówno zdrowych jak i dietetycznych, a nam z mężem od czasu do czasu przyda się trochę zmiany. Jak już
wspomniałam, w którymś z postów powoli będę wprowadzać do
naszego menu kasze, makarony i tak też robię. Taka zmiana przyda się zwłaszcza teraz po świętach, podczas których pozwalamy sobie na więcej. Przepis ten
dostałam od córki, która ostatnio zdrowo się odżywia, by zrzucić zbędne kilogramy pozostałe jej po ciąży. Na początek to szybkie i
proste danie z makaronu z dodatkiem kurczaka i szpinaku, które
okazało się bardzo dobre i godne polecenia.
Składniki na 2 porcje:
3 szklanki makaronu
1 filet z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i pieprz czarny świeżo
mielony
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić
obraną i pokrojona cebulę oraz czosnek, a następnie pokrojony filet
z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając. Dodać szpinak i jeszcze chwilę smażyć. Dodać jogurt i mieszając
podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Makaron ugotować al dente, a następnie wymieszać z kurczakiem i szpinakiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz