Od dawna nosiłam się z zamiarem
zrobienia czegoś innego z filetów z kurczaka. Kiedyś podczas rozmowy ze
znajomą dowiedziałam się, że ona od jakiegoś już czasu robi
takie placuszki i jej rodzina się nimi zajada. Są takie pyszne i
zupełnie inne niż tradycyjny kotlet z kurczaka, bo są bardzo
lekkie, bez panierki i w dodatku można je podać do wszystkiego,
czyli do ryżu, do kaszy, do ziemniaków, a także zjeść na zimno z
chlebem, czy z sam sałatką. Tak przekonywała mnie do nich moja
znajoma. Uwierzyłam, bo wiem, że jej dzieci strasznie grymaszą
przy obiedzie.
Dlatego słysząc same superlatywy na temat tych placuszków, postanowiłam je przygotować. Mąż był zachwycony, bo faktycznie są takie jak mówiła moja znajoma, po prostu godne polecenia.
Dlatego słysząc same superlatywy na temat tych placuszków, postanowiłam je przygotować. Mąż był zachwycony, bo faktycznie są takie jak mówiła moja znajoma, po prostu godne polecenia.
Składniki:
25 dkg pieczarek
mała cebula
jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety umyć i pokroić w małą kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić i wraz z obraną i pokrojona cebulą usmażyć na oleju, a następnie ostudzić. Do miski włożyć
pokrojone mięso i pieczarki, przyprawić sola, pieprzem, paprykami,
dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać
jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej
kłaść łyżką placuszki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Smacznego.
będę robić :) pyszności :)
OdpowiedzUsuń