Pisałam już o paście z jajek z
dodatkiem tuńczyka, dlatego teraz najwyższa pora by coś wspomnieć o
paście z jajek i makreli, która ostatnio cieszy się dużym
powodzeniem nie tylko u nas, ale także u syna. Pasta ta jest
doskonałym dodatkiem do pieczywa nie tylko na kolację, ale także
na śniadanie, zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje pomysłu na coś
szybkiego, taniego i smacznego. Pomysł na tą pastę zrodził się
dawno temu przy okazji robienia pasty z tuńczyka, ponieważ
pomyślałam jeżeli z tuńczykiem jest pyszna to dlaczego nie zrobić
z makrelą, która sama w sobie jest smaczna i tak pasta zadomowiła
się na stałe w naszym menu.
Składniki:
1 średnia makrela wędzona
4 jajka
pół małej cebuli
musztarda do smaku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać i
przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Makrelę obrać z ości,
rozdrobnić i dodać do jajek. Cebulę obrać i drobniutko pokroić,
a następnie również dodać do jajek. Dokładnie wymieszać,
doprawić musztardą, solą i pieprzem. Smacznego.
JA DODAJĘ JESZCZE PĘCZEK DROBNO POKROJONEJ NATKI I MAJONEZ KIELECKI
OdpowiedzUsuń