Potrawa ta jest wymyślona przez moja
córkę, która z racji tego, że często gotuje wywar mięsny z udek
kurczaka, czy rosół ma do wykorzystania te udka. Najczęściej
mrozi je wraz z mięsem wołowym z rosołu, aby później zrobić z
nich farsz mięsny do pierogów, czy do krokietów. Jednak nie zawsze
mają oni ochotę na te dania, dlatego od czasu do czasu wymyśla coś
innego. I właśnie ta potrawa jest jedną z tych innych. Miałam
okazje ją jeść będąc w odwiedzinach u córki. Dlatego pomyślałam
dzisiaj, dlaczegóż ja nie mam zrobić w ten sposób ryżu, kiedy
mam wszystko co jest potrzebne do przyrządzenia tej potrawy.
Jednym
słowem jest to jedno z tych dan, do przyrządzenia którego można
wykorzystać produkty, które są dostępne akurat w lodówce, a mięso wykorzystać z rosołu. Można oczywiście wykorzystać również
piersi z kurczaka, które pokroić i usmażyć na oleju., ale mnie
głównie chodziło o to by nic nie marnowało się w naszej kuchni.
Składniki:
2 torebki ryżu
2 udka z kurczaka ugotowane
kawałek białego pora
1 duża marchewka
mała cebula
papryka czerwona
20 dkg pieczarek
olej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na pół twardo. Na
patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebulę. Dodać
rozdrobnione warzywa, pieczarki i razem wszystko poddusić. Gdy
warzywa są na pół miękkie dodać ryż, dolać odrobinę wody lub
rosołu i dalej dusić. Na koniec dodać obrane, ugotowane mięso i
razem wszystko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz