Dzisiejszy dzień jest jednym z takich
dni, w którym mam ochotę na obiad lekki, prosty i nie wymagający
długiego stania przy garach. Po dłuższym zastanowieniu się i prześwietleniu zamrażalki stwierdziłam, że doskonale na moją zachciankę będzie się nadawać groszek zielony, który latem
zamroziłam. Krem z zielonego groszku to jest to. Pamiętam, że w moim
rodzinnym domu dużo gotowało się zup z zielonego groszku razem ze
strąkiem, bo mieliśmy działkę, na której rosły przede wszystkim
warzywa.
Już wtedy mama robiła zupy krem i jak pamiętam zawsze z
dodatkiem ziemniaków. Teraz wiem dlaczego te ziemniaki, bo wtedy nie
za bardzo mnie to interesowało. Ziemniaki dodawała, by nie dodawać
innych zagęstników i dlatego zupy te były takie pyszne i pożywne. Dzisiaj
właśnie ugotowałam taka prosta, ale za to bardzo smaczna i pożywną zupę z
groszku, która wniesie trochę wiosny do naszej kuchni, ze względu
na swój piękny, zielony kolor.
Składniki:
450 g groszku zielonego
1,5 l rosołu
1/2 cebuli
łyżka oleju
2 – 4 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucić
obrana i pokrojona w kostkę cebulę i smażyć ją by się lekko
zeszkliła. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobna kostkę
ziemniaki i chwilę razem przesmażyć. Wlać rosół i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać groszek i gotować aż groszek nieco
zmięknie ( groszek długo gotowany traci kolor). Wszystko razem
zblendować na jednolitą gładka masę, gdyby była za gęsta można
dodać jeszcze rosołu lub wody. Doprawić solą i pieprzem. Podawać
z grzankami, albo z bułką. Można dodać odrobinę śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz