Ciasteczka owsiane już na stałe
zadomowiły się w naszym menu i gdy tylko mam trochę czasu i ochotę
na coś słodkiego piekę tego rodzaju ciastka. Potem
przechowuję je w mojej magicznej puszce, do której nie wszyscy maja
dostęp i gdy tylko komuś chce się czegoś słodkiego (mam na myśli męża i syna)
otwieram puszkę. Inaczej ciasteczka były by zjedzone w mig, a ja
nie nadążyłabym z ich pieczeniem. Ta wersja ciasteczek jest nieco
zmodyfikowana, ponieważ dodałam rodzynki i cynamon, a ilość
niektórych składników po prostu zmniejszyłam. I muszę przyznać,
że warto było zrobić takie zmiany, bo są naprawdę pyszne i godne
polecenia.
Składniki:
100g maki
100g masła
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szkl cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynek według uznania
łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jajko, masło i cukier dokładnie
zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane,
rodzynki i cynamon,a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać
łyżką niewielkie porcje formując płaskie ciasteczka na wyłożoną
papierem blachę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
20 min, aż będą złociste. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz