Prawie co niedziele gotuje rosół,
dlatego często mam zapas w zamrażalce o czym już pisałam w niejednym
poście. Później rosół ten wykorzystuję do sporządzania różnych
zup. Jednak na ogórkową w takiej wersji wpadł mój mąż, kiedy
mnie nie było w domu, a on sam musiał sobie gotować obiady. Teraz
gdy przekazał mi przepis na tą innowacyjną zupę, gotuję ją nie
raz, bo bardzo mi zasmakowała. Jest ona inna niż te, które miałam
okazje jeść do tej pory. Dlatego też mogę śmiało ją polecić
wszystkim, którzy lubią zupę ogórkową i nie lubią, bo po
skosztowaniu tej, na pewno się do niej przekonają.
Składniki:
2 l rosołu
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
5 – 6 średnich ogórków kiszonych
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
ewentualnie jak ktoś lubi śmietana
Sposób przygotowania:
Jarzyny obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do rosołu i gotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dorzucić do warzyw, gdy są miękkie. Dodać ziele
angielskie i listek laurowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze śmietaną lub bez. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz